Wat is synodaliteit? | Bisschoppensynode

door: Redactie

21 november 2024

Video door: Wouter Crusio

Hoe helpt de synode om een meer synodale en missionaire Kerk te worden? Pater Richard Steenvoorde OP en Hilde van Linden vertellen over synodaliteit als instrument om samen op weg te zijn en vraagstukken samen te bespreken. Pater Richard Steenvoorde is lid van de landelijke werkgroep synodaliteit. Hilde van Linden is stafmedewerker bij het Platform Ignatiaanse Spiritualiteit.

“Om de synode goed te begrijpen moet je eerst kijken wat het is om Kerk te zijn. Waar begint de Kerk? De Kerk begint bij Jezus Christus en de mensen die Hem willen volgen”, zegt Richard Steenvoorde. “Daar gaat het synodaal proces over. Hoe voeren we met elkaar het gesprek over wat het betekent om Kerk te zijn, wat het betekent om ons doopsel serieus te nemen, en wat dat dan vervolgens betekent voor de wereld. Hoe brengen wij goed nieuws in de wereld? Wat is onze missie? Wat doen wij als christenen in woorden in daden? Daar gaat het synodaal proces over.”

Bij het Platform Ignatiaanse Spiritualiteit wordt de synodale gespreksmethode gebruikt bij persoonlijke begeleiding en ook bij vraagstukken van parochies. “Als we vergaderen en we hebben een probleem of een vraag in een parochie, dan willen we graag onze mening vertellen: ik vind dit en dit vind ik belangrijk”, vertelt ze. In een synodaal gesprek wordt vanuit stilte en gebed gedeeld wat er in je opkomt: “Je deelt het om beurten en luistert. Wat de ander zegt, is misschien het tegenovergestelde van wat jij zegt. Maar als je zo’n gesprek verschillende keren doet, kan er een bepaalde richting uitkomen voor een mogelijk antwoord.”

“In een tijd waarin de taal gebruikt wordt om mensen af te maken in het kader van de polarisatie hebben wij in de synode gesproken en geluisterd”, zegt bisschop Hoogenboom die vanuit Nederland deelnam aan de synode. “De taal was daar een voertuig om elkaar beter te leren kennen, om samen onder leiding van de Heilige Geest te zoeken naar waar de Heer de Kerk wil leiden.”

Richard Steenvoorde: “Een van de ideeën van paus Franciscus was in de laatste jaren: hoe brengen we dat gesprek weer op gang, waarbij iedereen die verantwoordelijkheid wil dragen in de Kerk, of je nou een bisschop bent of een pastoor of een leek, daarover in gesprek kan gaan en zijn talenten mag inbrengen om de Kerk mee vorm te geven om de missie mee vorm te geven?”

Deze video is opgenomen bij het vijfde Synode Café dat “Luisterend op weg” organiseerde in Arnhem. Gasten hierbij waren bisschop Hoogenboom die net terug was als deelnemer aan de synode in Rome en Harry Quaedvlieg, vicaris-generaal van Roermond en dit voorjaar aanwezig bij de priesterbijeenkomst in Rome vanwege de synode. Ook Hilde van Linden was te gast en daarnaast Anton de Wit, hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad. Daan Savert en zr. Nadia Kroon ontvingen hen in theatercafé De leeuw in Arnhem om te spreken over het synodale proces.

Dit is aflevering 3 van een korte reeks van vier video’s rond de bisschoppensynode. Deze reeks komt tot stand in samenwerking met ‘Luisterend op weg’. Meer weten over het synodaal proces in Nederland? Kijk dan op de website rkkerk.nl of op luisterendopweg.nl.

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven