Als je niet oplet, werk je zonder dat je het doorhebt mee aan het verspreiden van nepnieuws.
Op 11 februari viert de Kerk Wereldziekendag 2024. De boodschap van de paus voor deze dag heeft als titel: “Het is niet goed dat de mens alleen blijft.”
God schiep ons voor gemeenschap en begiftigde ons met een aangeboren vermogen om relaties te leggen met anderen, zo schrijft paus Franciscus in zijn boodschap voor Wereldziekendag. Ons leven, gemodelleerd naar het beeld van de Drie-eenheid, komt tot voltooiing door een netwerk van vriendschap en liefde. Daarom is de ervaring van verlatenheid en eenzaamheid beangstigend. Dat is des te meer het geval wanneer iemand ernstig ziek is. Paus Franciscus verwijst in dit verband kort naar de ervaringen van zieken tijdens de coronapandemie, natuurrampen en oorlogen.
Hij staat uitvoeriger stil bij het lot van zieken en bejaarden in de welvarende gebieden van de wereld, waar zij vaak eenzaamheid en bij tijd en wijle zelfs verlatenheid ervaren. Paus Franciscus: “Deze grimmige werkelijkheid is voornamelijk een gevolg van de cultuur van het individualisme die de productiviteit ten koste van alles vergroot, de mythe van efficiency cultiveert en onverschillig blijkt te zijn wanneer personen niet langer de kracht meer hebben om het tempo van de samenleving bij te benen.”
“De zieken, de kwetsbaren en de armen staan in het hart van de Kerk.”
“Onze cultuur ontwikkelt zich dan tot een wegwerpcultuur, waarin personen niet gezien worden als een doorslaggevende waarde voor wie we moeten zorgen en die we moeten respecteren.” Helaas heeft deze manier van denken ook invloed op onze politieke beslissingen, betoogt de paus. “Die zijn niet gericht op het bevorderen van de waardigheid van de menselijke persoon en zijn behoeften. Ze beogen niet altijd het recht op gezondheid voor iedereen te verzekeren en iedereen toegang te verschaffen tot de gezondheidszorg.”
Paus Franciscus houdt een indringend pleidooi voor barmhartige en liefdevolle nabijheid en verwijst hiervoor naar het voorbeeld van de barmhartige Samaritaan.
Hij roept de zieken op hun verlangen naar nabijheid en tederheid niet voor zich te houden. “De situatie van de zieken dwingt ons om een stap terug te zetten in de hectiek van ons leven en onszelf te herontdekken,” aldus de paus. Wij christenen zijn geroepen het barmhartige gezicht van Jezus te laten zien en te zorgen voor hen die lijden en alleen zijn én de wonden van eenzaamheid en isolatie te verbinden.
Foto: Leandra Rieger via Unsplash
Op die manier bestrijden we de cultuur van het individualisme, onverschilligheid en verspilling én maken we de groei van een cultuur van tederheid en barmhartigheid mogelijk. De zieken, de kwetsbaren en de armen staan in het hart van de Kerk. Ze moeten ook het hart vormen van onze menselijke zorg en pastorale aandacht, zo benadrukt de paus in deze boodschap.
- Lees de boodschap van paus Franciscus voor Wereldziekendag: “Het is niet goed dat de mens alleen blijft” via rkkerk.nl
- En zie voor de boodschap ook Vatican.va