Hoe ziet de Kerk sociale media?

door: Redactie

02 februari 2019

foto door: Ramon Mangold

Hoe ziet de Kerk sociale media?

Het internet is een kans om de ontmoeting met anderen te bevorderen, maar het kan ook onze zelfisolatie vergroten, zoals een web dat ons kan vangen. Dat zegt paus Franciscus in zijn boodschap voor Wereld Communicatie Dag (2 juni 2019).

Vooral jongeren worden volgens de paus blootgesteld aan de illusie dat het sociale web hen op relationeel vlak helemaal kan bevredigen. “Er bestaat het gevaarlijke verschijnsel dat jongeren ‘sociale kluizenaars’ worden die zich volledig van de samenleving vervreemden. Deze dramatische situatie onthult een ernstige breuk in de relationele structuur van de samenleving. Deze breuk kunnen we niet negeren,” aldus de paus.

Het internet is een complex geheel. Het biedt veel informatie, maar ook veel desinformatie. Het biedt de mogelijkheid tot relaties en verbindingen die eerder “ondenkbaar” waren. Maar sociale netwerken worden ook gebruikt om data te manipuleren voor politieke of economische doelen. En één op de vier jongeren is het slachtoffer van internetpesten, aldus paus Franciscus.

Veel van de huidige sociale netwerkgemeenschappen zijn momenteel niet automatisch synoniem met gemeenschap, aldus de paus. Ze zijn vaak simpelweg gebaseerd op gemeenschappelijke belangen, afgezet tegen anderen.

Volgens paus Franciscus hebben we juist allemaal “de mogelijkheid en de verantwoordelijkheid” om het positieve gebruik van internet te bevorderen.

We moeten ons bewust zijn van onze verantwoordelijkheid voor de anderen in een online netwerk. Het kan dan helpen om de metafoor van het lichaam en zijn delen te gebruiken. Dat beeld gebruikt de heilige Paulus ook om de wederkerige relaties tussen mensen te beschrijven.

De titel van de boodschap van paus Franciscus is ‘Wij zijn elkaars ledematen (Efeziërs 4, 25). Van sociale netwerkgemeenschappen naar de menselijke gemeenschap’. De boodschap werd traditiegetrouw gepubliceerd op 24 januari, de feestdag van de heilige Franciscus van Sales, patroonheilige van de journalisten.

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven