WJD: Zo zit de Portugese Kerk in elkaar

door: Hans de Jong

15 juli 2023

foto door: Erik Karits via Unsplash

WJD: Zo zit de Portugese Kerk in elkaar

De structuur van de Kerk in Nederland is vrij overzichtelijk. We kennen zeven bisdommen. Het oudste is Utrecht, dat teruggaat op Sint Willibrord. Utrecht is het aartsbisdom. Ons land kent één kerkprovincie waar alle bisdommen deel van uit maken en één bisschoppenconferentie waarin de bisschoppen samenkomen.

Portugal is een stuk groter dan Nederland. Het land heeft drie kerkprovincies met in totaal twintig territoriale bisdommen. Er bestaat, net als in Nederland, ook een legerbisdom. Van de territoriale bisdommen zijn er drie aartsbisdom: Braga, Evora en Lissabon. En hoewel de Kerk in Portugal dus drie kerkprovincies heeft, is er voor het overleg van de Portugese bisschoppen wel één bisschoppenconferentie.

Braga is het oudste aartsbisdom. Het bisdom dateert uit de vierde eeuw. Het gebied kwam overeen met de Romeinse provincie Gallaecia. Deze provincie, waarvan de naam voortleeft in de streeknaam Galicië, omvatte het noorden van het huidige Portugal en het noordwestelijk deel van Spanje. Het aartsbisdom Braga kende een eigen liturgie, de zogenaamde ritus van Braga. Tot de huidige kerkprovincie van Braga horen de bisdommen Aveiro, Bragança-Miranda, Coimbra, Lamego, Porto, Viano do Castelo, Villa Real en Viseu.

De kerkprovincie Evora omvat de drie zuidelijke bisdommen van Portugal. Naast het aartsbisdom Evora zijn dat de bisdommen Beja en Faro. Ook Evora wordt al als bisdom vermeld in de vierde eeuw.

De kerkprovincie Lissabon omvat het centrale deel van het land. Tot deze kerkprovincie behoren naast het aartsbisdom Lissabon de bisdommen Guarda, Portalegre-Castelo Blanco, Santarém, Leiria-Fatima, Setúbal, Angra en Funchal. Het bisdom Angra omvat de eilandengroep van de Azoren en Funchal de archipel van Madeira.

Kaartje via Wikipedia.

Het bisdom Lissabon bestond reeds in de vierde eeuw. De plaats werd in 719 door de Arabieren veroverd en kwam in 1147 weer in christelijke handen. In de dertiende eeuw vestigde zich de Portugese koning hier en werd Lissabon de hoofdstad van het land.

De aartsbisschop van Lissabon heeft als eretitel “patriarch”. De bisschoppen van Alexandrië (Egypte), Antiochië (Syrië) en Rome (het Westen) werden vanouds als patriarchen erkend. Dit hing samen met de apostolische oorsprong van hun bisschopszetels. Bij de aartsbisschop van Lissabon is het een eretitel (ook de aartsbisschoppen van Venetië en Jeruzalem dragen deze titel). In het begin van de 18e eeuw richtte paus Clemens XI het patriarchaat Lissabon op als beloning voor de Portugese steun in de strijd tegen de Turken.

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven