Het Eindverslag van de ‘presynode’ is in het Nederlands vertaald. Meer dan 300 jongeren uit de hele wereld waren van 19 tot 24 maart in Rome om te spreken over het thema ‘jongeren, het geloof en de onderscheiding van de roeping’.
Van 2 tot en met 27 oktober vindt in Rome de tweede zitting plaats van de Bisschoppensynode ‘Voor een synodale Kerk: communio, participatio, missio.’
“Een mooie en eervolle opdracht”, zo noemt hulpbisschop Hoogenboom van het aartsbisdom Utrecht het dat hij volgende maand Nederland mag vertegenwoordigen tijdens de tweede zitting van de bisschoppensynode over synodaliteit. In een ontmoeting met journalisten zei Mgr. Hoogenboom maandag 23 september dat hij in Rome onder andere diaconie en de vergrijzing van de Kerk in West-Europa bespreekbaar wil maken.
Katholiekleven.nl verzorgde de livestream van de ontmoeting met journalisten.
Kijk de hele persontmoeting terug:
Ga rechtstreeks naar de volgende onderwerpen in de livestream:
- Wat zijn belangrijke thema’s bij de synodebijeenkomst in oktober 2024?
- Waarin verschilt het Werkinstrument van 2024 met dat van vorig jaar?
- Wat kunnen we verwachten van deze tweede bijeenkomst van de synode?
- Welke inbreng was er vanuit de Landelijke Werkgroep Synodaliteit?
- Hoe heeft Mgr. Hoogenboom met de andere bisschoppen gesproken en wat neemt hij mee?
- Welk onderwerp missen de bisschop en de Landelijke Werkgroep Synodaliteit in het Werkinstrument?
- Hoe zoekt de synode naar consensus?
De bisschoppensynode van 2 tot en met 27 oktober in Rome is een vervolg op de synode van vorig jaar oktober. Toen nam de Utrechtse hulpbisschop ook namens de Nederlandse bisschoppenconferentie deel. Na terugkomst in Nederland deelde de hulpbisschop zijn enthousiasme in de bisschoppenconferentie en op tal van andere plekken waar hij daar de kans voor kreeg.
Een belangrijk resultaat van de synode van vorig jaar was vervolgens de instelling van een Landelijke Werkgroep Synodaliteit, waarin de bisschoppenconferentie, de Konferentie van in Nederland gevestigde Religieuzen (KNR), de seminaries, de Tilburg School of Catholic Theology, de nieuwe religieuze bewegingen en het project ‘Luisterend op weg’ vertegenwoordigd zijn. Mgr. Hoogenboom: “In deze werkgroep hebben we onder grote tijdsdruk een ‘Landelijke handreiking voor synodale gesprekken’ opgesteld zodat in parochies, door religieuzen, in katholieke lekenbewegingen en in katholieke maatschappelijke organisaties de synodale gesprekken konden worden voortgezet.”
Belangrijke gespreksthema’s uit het Werkdocument voor deze synode zijn volgens de hulpbisschop het doopsel als basis van ons Kerk-zijn, de behoefte aan vorming in het geloof van ons doopsel, de medeverantwoordelijkheid van alle gedoopten in de Kerk en de positie van de vrouw in het leven van de Kerk. De vraag of vrouwen de wijding tot permanent diaken kunnen ontvangen is geen onderwerp van de tweede zitting van de bisschoppensynode. Daarover wordt, net als over een aantal andere thema’s, in tien verschillende studiegroepen gesproken.
Op de vraag of Mgr. Hoogenboom ook onderwerpen mist in het Instrumentum Laboris noemde hij twee thema’s die hij tijdens de synode onder de aandacht wil brengen: de vergrijzing die gaande is in de katholieke Kerk in Europa en ook elders ter wereld en daarnaast wil de bisschop graag meer aandacht voor het diaconale werk in de Kerk, waarin het tenslotte gaat om de drievoudige zending van leren, vieren én dienen.
Documenten