Op vrijdag 2 maart bracht paus Franciscus een bezoek aan een huis in Rome, waar vrouwen wonen die een straf uitzitten.
Voorafgaand aan de feestdag van Sint Franciscus, 4 oktober, zal paus Franciscus een encycliek over menselijke broederschap en sociale vriendschap lanceren. Hij zal daarvoor speciaal naar Assisi reizen, waar hij het graf van de stichter van de minderbroeders zal bezoeken.
Het gaat om de derde encycliek van zijn pontificaat en heeft als titel ‘Fratelli tutti’ (‘Allen broeders’). Dat heeft de Vaticaanse persdienst bekend gemaakt. Een encycliek, oorspronkelijk een rondzendbrief met instructies aan de bisschoppen, is een document waarin de paus zich tot de hele Kerk “en alle mensen van goede wil” richt met betrekking tot een bepaald thema op sociaal-ethisch, pastoraal of leerstellig terrein.
Dat hij zijn derde encycliek in Assisi wil ondertekenen is van symbolische betekenis. De heilige Franciscus geldt op een bijzondere manier als een heraut van vrede en broederschap. Deze thema’s staan hoog op de agenda van de paus, benadrukt de Vaticaanse persdienst. De titel van zijn eerste boodschap als paus voor Wereldvredesdag in 2014 luidde ‘Broederschap, grondslag en weg naar vrede’.
Voorafgaand aan de ondertekening zal de paus de eucharistie vieren bij het graf van St.-Franciscus. In verband met de coronapandemie zal deze privé zijn. Na de ondertekening zal hij terugreizen naar het Vaticaan.
Ook de voorgaande encycliek, uit 2015, had een nauwe link met St.-Franciscus. De zogeheten ‘milieu-encycliek’ ontleent zijn titel Laudato Si’ (Wees geprezen) aan diens Zonnelied waarmee de heilige de schepping bezingt.
De eerste encycliek van paus Franciscus heette Lumen Fidei (Het licht van het geloof) en verscheen al in juni 2013. Deze was al deels geschreven door diens voorganger, paus Benedictus XVI.
Paus Franciscus te midden van vertegenwoordigers van de wereldgodsdiensten in Assisi tijdens de 30e verjaardag van de interreligieuze gebedsdag voor de Vrede in 2016. Sinds het historische initiatief van paus Johannes Paulus II in 1986 heeft Assisi extra betekenis gekregen als symbool van vrede en broederschap.
In november reist paus Franciscus opnieuw naar Assisi waar de economische top ‘Economie van Franciscus’ zal worden gehouden. De driedaagse internationale conferentie zou aanvankelijk in maart plaatsvinden, maar werd vanwege de coronapandemie verzet. Aan de top zullen rond 2000 economen en ondernemers uit 115 landen deelnemen. Naast de paus zelf zullen Nobelprijswinnaars Amartya Sen en Muhammad Yunus een toespraak houden.
Paus Franciscus en andere geestelijken tijdens de ontmoeting op 20 september 2016, in de basiliek van de H. Franciscus in Assisi.