Op vrijdag 2 maart bracht paus Franciscus een bezoek aan een huis in Rome, waar vrouwen wonen die een straf uitzitten.
Het is december. De laatste maand van 2020. Tijd om terug te blikken op het jaar van paus Franciscus. Wat deed hij en waar vroeg de paus aandacht voor? We hebben het per kwartaal voor je op een rijtje gezet. Dit is aflevering twee: april tot en met juni. Duidelijk is hoe groot de impact was van het coronavirus deze maanden.
Tijdens de Palmzondagmis op 5 april in de Sint-Pietersbasiliek, gevierd met een beperkte groep vanwege de coronapandemie, preekte paus Franciscus over het thema van de dienstbaarheid. Voor de eerste keer in de geschiedenis vierde paus Franciscus de Palmzondagmis alleen in de Sint-Pietersbasiliek. Miljoenen mensen sloten zich echter aan bij de viering via internet, radio en televisie.
Paus Franciscus bad op de avond van Goede Vrijdag (10 april) de Kruisweg op een bijna leeg Sint-Pietersplein. Brandende fakkels op de grond markeerden het pad waarover het zwarte kruis rond de obelisk in het midden van het plein werd gedragen, voordat het bij de deur van de basiliek aankwam. Eindpunt was de deur van de basiliek, waar de paus het kruis in ontvangst nam. Aan het eind van de plechtigheid gaf de paus zijn zegen aan allen die deze Kruisweg volgden.
En ook de paaswake op 11 april vierde paus Franciscus in een bijna lege Sint-Pietersbasiliek, waarbij hij in zijn preek de nadruk legde op Jezus’ “boodschap van hoop en moed.” De sobere plechtigheid werd wereldwijd door miljoenen mensen gevolgd via tv, radio en internet.
In mei voegde paus Franciscus de feestdag van de heilige Faustina Kowalska toe aan de Romeinse kalender. Haar vrije gedachtenis valt op 5 oktober. De Congregatie voor de Goddelijke Eredienst publiceerde het decreet hierover op 18 mei, de honderdste geboortedag van de heilige Johannes Paulus II. Deze Poolse paus verklaarde zijn landgenote op 13 april 2000 heilig.
Paus Franciscus viert de eucharistie op 18 mei in de Sint-Pieter bij het graf van de heilige Johannes Paulus II.
De waardigheid van de menselijke persoon, vergeving en ware rijkdom waren enkele van de onderwerpen die paus Franciscus op 29 mei besprak met een delegatie van de Franse organisatie ‘Lazare’ (Lazarus). Vanwege de coronamaatregelen sprak de paus slechts met acht leden van ‘Lazare’. Anderen namen via een videoverbinding deel aan de ontmoeting, die een uur duurde. De in Parijs begonnen organisatie ‘Lazare’ vierde haar tienjarig jubileum, leden leven groepsgewijs samen met daklozen.
Sacramentsdag, 14 juni 2020.
Op het Hoogfeest van het Lichaam en Bloed van Christus (Sacramentsdag, 14 juni) vierde paus Franciscus de eucharistie in de Sint-Pietersbasiliek. Er waren zo’n vijftig mensen aanwezig bij de viering, die eindigde met de zegening met het Allerheiligste Sacrament. De paus preekte hoe belangrijk het is dat we ons herinneren hoeveel God ons geeft. “Geheugen is niet iets privé’s; het is het pad dat ons met God en met anderen verenigt,” zei de paus. God weet hoe kort onze herinneringen kunnen zijn. Daarom “heeft Hij ons een gedenkteken nagelaten,” dat veel verder gaat dan woorden of tekens. De eucharistie is niet zomaar een herinnering, het is een feit. “In de mis worden ons de dood en opstanding van Jezus present gesteld.”
Sacramentsdag, 14 juni 2020.
De laatste audiëntie van paus Franciscus voor de zomerperiode was op 24 juni. Sinds de uitbraak van het coronavirus hield de paus deze audiënties achter gesloten deuren, voor de Vaticaanse tv-camera in de bibliotheek van het Apostolisch Paleis. Tijdens de catechese ging de paus in op de bijbelse figuur van koning David en het belang van gebed: “David leert ons om alles in dialoog te brengen met God: zowel vreugde als schuld, zowel liefde als lijden, zowel vriendschap als ziekte,” aldus de paus.