Het jaar van paus Franciscus in beeld

door: Redactie

02 december 2019

foto door: Servizio Fotografico - L'Osservatore Romano

Het jaar van paus Franciscus in beeld

Het is december. De laatste maand van 2019. Tijd om terug te blikken op het jaar van paus Franciscus. Wat deed hij? Welke reizen maakte hij? En waar vroeg de paus aandacht voor? We hebben het per kwartaal voor je op een rijtje gezet. Dit is aflevering één: van januari tot en met maart.

Paus Franciscus bracht op vrijdag 11 januari een verrassingsbezoek aan een clarissenklooster in Umbrië. Hij vierde de Mis in het klooster van de zusters clarissen van Santa Maria di Vallegloria in Spello en gebruikte aansluitend met hen de maaltijd.

Op het feest van de Doop des Heren (13 januari) heeft paus Franciscus 27 baby’s gedoopt. De dopelingen zijn kinderen of peetkinderen van medewerkers van het Vaticaan. Paus Franciscus gaf de ouders het advies mee “nooit ruzie te maken in het bijzijn van de kinderen”.


Van 23-28 januari reisde paus Franciscus naar Panama, voor de 34e editie van de Wereldjongerendagen. Hij had diverse ontmoetingen (zo bezocht hij een jeugdgevangenis waar hij ook biecht hoorde) en sprak tijdens de traditionele kruisweg op vrijdag over “de onverschilligheid voor het lijden” in de door consumptie verblinde samenleving. Op zaterdagavond was de nachtwake met paus Franciscus, op zondagochtend gevolgd door de afsluitende mis. Samen met paus Franciscus en honderden bisschoppen en priesters vierden naar schatting zo’n 700.000 jongeren deze mis in het Metropark nabij Panama-Stad.

Paus Franciscus bezocht van 3 tot 5 februari de Verenigde Arabische Emiraten. Het was voor het eerst dat een paus naar het Arabische schiereiland reisde. De paus en de groot-imam van de Al-Azhar moskee, sjeik Ahmed al-Tayeb, tekenden in Abu Dhabi tijdens een interreligieuze bijeenkomst het ‘Document over de Menselijke Broederschap’. Hierin bevestigden de twee leiders de gemeenschappelijke roeping van alle mannen en vrouwen om als broeders en zusters te leven, omdat ze zonen en dochters van God zijn. Paus Franciscus: “We veroordelen elke vorm van geweld en we verbinden ons ertoe in de wereld waarachtige waarden en vrede te verspreiden.” Op de slotdag woonden zo’n 170.000 mensen in het Zayed Sports Stadium in Abu Dhabi een eucharistieviering bij.

Van 21-24 februari woonde paus Franciscus in het Vaticaan de kerktop over seksueel misbruik bij. Bisschoppen en religieuzen uit de hele wereld waren op uitnodiging van paus Franciscus in Rome bijeen, vanuit Nederland was bisschop Van den Hende van Rotterdam als voorzitter van de Bisschoppenconferentie aanwezig. Getuigenissen van slachtoffers kregen veel ruimte tijdens deze bijeenkomst. Aan het eind ervan reikte de paus principes aan voor de aanpak en preventie van seksueel misbruik, in en buiten de Kerk.

Paus Franciscus bracht op zondagmiddag 3 maart een bezoek aan de parochie St. Crispin van Viterbo, in de noordelijke buitenwijken van Rome. Hij bracht tijd door met de parochianen, in het bijzonder met kinderen en jongeren die er catechese krijgen. Ook een groep armen en daklozen die door de Sant’Egidio gemeenschap worden ondersteund, kregen speciale aandacht van de paus, net als een groep zieken en gehandicapten. Hij besloot zijn bezoek met het vieren van de eucharistie in de parochiekerk.

Op het Hoogfeest van Maria Boodschap (25 maart) heeft paus Franciscus in Loreto zijn postsynodale exhortatie ‘Christus vivit’ ondertekend. Hij deed dit in het heiligdom van het Heilig Huis (het huis waar Maria werd geboren en woonde), dat in de Middeleeuwen naar Loreto zou zijn verplaatst. Deze exhortatie is een uitvloeisel van de bisschoppensynode over jongeren in oktober 2018 en is gegoten in de vorm van een brief gericht aan de jongeren. Tijdens zijn pastorale bezoek aan Loreto noemde de paus het huis van Maria “een thuis voor jonge mensen, gezinnen en de zieken, waar allen hoop kunnen vinden in een oase van stilte en devotie.”

Paus Franciscus reisde op 30 en 31 maart naar Marokko, 33 jaar na het historische bezoek van paus Johannes Paulus II aan Casablanca, op 19 augustus 1985. De paus sprak onder meer in de kathedraal van Rabat met vertegenwoordigers van de Wereldraad van Kerken over het belang van interreligieuze dialoog. Samen met de Marokkaanse koning Mohammed VI ondertekende hij een verklaring over Jeruzalem, die volgens deze oproep “gemeenschappelijk erfgoed van de mensheid” is. In zijn slotwoord na de mis in Rabat riep de paus alle aanwezigen op “te volharden op de weg van de dialoog met onze moslim broeders en zusters.”

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven