In de Vredesweek (21-29 september) reist een beeld van Onze Lieve Vrouw van Fatima door het land. Maria vroeg in Fatima in 1917 om de rozenkrans te bidden voor de wereldvrede.
Op 16 maart trokken duizenden bedevaartgangers uit het hele land naar Amsterdam voor de Stille Omgang. Onder hen ook Patrick Mentar uit Den Haag: “Toen ik over het mirakel hoorde, vond ik het bijzonder om mee te maken.” Hij liep een aantal jaren geleden voor het eerst mee. “Je leest dan ook meer over het mirakel, over wat het inhoudt en hoe bijzonder het is.” En hij is er ook dit jaar bij.
De tocht loopt door de Kalverstraat, waar volgens de overlevering op 15 maart 1345 een stervende man een hostie uitbraakte. De hostie werd in het vuur geworpen, maar verbrandde niet. Nadat de hostie terug was gebracht naar de kerk, keerde hij bovendien tot drie keer toe terug naar het huis van de man. Daarop verbouwden de mensen de woning met de haard tot een kapel, de kapel van de Heilige Stede.
“Als God iets op een bepaalde manier wil, dan zorgt Hij ook op de een of andere manier dat het gebeurt,” weet Patrick. “God had een bedoeling met die hostie. Het werd een bewijs van zijn grootheid ter geloofsverdieping van de bevolking van toen en nu.”
“Het mirakel geeft mensen geloofsverdieping doordat ze God er op een bijzondere manier door kunnen ervaren. En vooral doordat je daardoor kunt zien dat voor God alles mogelijk is. Hij is de allergrootste. Voor Hem is niets onmogelijk. Waar de mens eindig is, kent God geen einde.”
De eerste keer dat Patrick de Stille Omgang meeliep, was best spannend. “Amsterdam is zo’n drukke stad en je weet vooraf niet hoe mensen reageren als de katholieken zo in stilte door hun straten lopen.”
De tocht gaat onder meer langs de rosse buurt. Patrick: “Het zijn twee compleet verschillende werelden. Vooral voor mensen die ongelovig zijn of niets met het geloof te maken willen hebben, kan het confronterend zijn. Maar aan de andere kant kunnen wij ook geconfronteerd worden met hun bespottingen of grapjes over ons.”
“De Stille Omgang brengt je tot bezinning en helpt je om na te denken over je leven. Ik wil de tijd goed gebruiken voor gebed. Ondertussen hoop je dat mensen zich in hun hart even aansluiten. Er zijn ook altijd mensen die vragen wat er gebeurt en die dan uitleg krijgen.”
De Stille Omgang trekt elk jaar op de derde zaterdag van maart door de straten van Amsterdam.
Het jongerenprogramma van de Stille Omgang met Mgr. Punt vond plaats in de Mozes & Aäronkerk bij Sant’Egidio.
Bekijk meer foto’s hieronder. En kijk ook deze video over de Stille Omgang (2017):
Mgr. Punt spreekt de jongeren toe bij het jongerenprogramma van de Stille Omgang en viert met hen de eucharistie.
Na de mis is er aanbidding van het heilig Sacrament. Aan het eind ontvangen de jongeren de zegen.
Jong en oud trekken tijdens de omgang in stilte door de straten van Amsterdam en komen langs de plek waar het mirakel plaatsvond.