Na twee jaar van voorbereiding is onlangs de nieuwe Vaticaanse nieuwssite online gegaan: www.vaticannews.va.
Hoe brengt journalistiek mensen in beweging en kun je ‘constructief bloggen’? Over die vraag sprak Daphne van Roosendaal van katholiekleven.nl tijdens de training bloggen en vloggen van Catholic Voices op zaterdag 3 februari. Heel bepalend voor journalistiek is dat ze dingen in beweging kan brengen door misstanden aan het licht te brengen en verantwoordelijken aan te spreken. Maar dit is niet de enige manier om zaken in beweging te brengen, stellen journalisten die werken volgens het principe van ‘constructieve journalistiek’.
Zij signaleren dat mensen moedeloos kunnen worden van te veel negatieve berichtgeving. Ze willen dat aanvullen met positieve berichten. Naast voorbeelden van dingen die niet goed gaan, voorbeelden geven van dingen die wel goed gaan. Naast problemen zijn er oplossingen.
In zijn boodschap voor Wereld Communicatie Dag wijst ook paus Franciscus daarop. De paus pleit voor “een journalistiek die minder is gericht op ‘breaking news’ en meer op het onderzoeken van onderliggende oorzaken van conflicten. Om zo, vanuit een dieper begrip, bij te dragen aan de oplossing van conflicten via opbouwende processen.”
Waar constructieve journalistiek erop wijst dat de waarheid altijd meer is dan wat er niet goed is aan deze wereld, schrijft de paus over waarheid in christelijke zin. Dan gaat het niet alleen over de vraag of iets juist is of niet, maar ook wat je ermee beoogt. Je kunt gelijk hebben met een redenering, maar als je die gebruikt om iemand in diskrediet te brengen, is die niet waarachtig. Leiden standpunten tot ruzie, onderlinge verdeeldheid, verslagenheid? Of tot een constructieve dialoog en vruchtbare resultaten?
In het verlengde van de boodschap van de paus spraken de deelnemers aan de training over fake news. Fake news moet iets anders zijn dan een kwalificatie van nieuws waarmee je het oneens bent. Een conclusie van het gesprek was dat het oogmerk belangrijk is bij fake news. Met welk doel wordt bepaald nieuws de wereld ingebracht? Dat kan zijn om mensen en democratische processen te manipuleren. In dat geval is sprake van fake news, omdat de waarheid niet wordt gediend.
Tijdens de training bloggen en vloggen kregen de deelnemers niet alleen van katholiekleven.nl, maar ook van anderen handreikingen voor goede teksten en video’s. Dit waren de vier blogtips van katholiekleven.nl:
- Als je wil bloggen over bijvoorbeeld Wereld Communicatie Dag (13 mei 2018), fake news en het doel van journalistiek, wat zou jij dan willen zeggen en waarom? Wat is jouw persoonlijke boodschap?
- Waarom zou iemand dat willen lezen/weten? Hoe is het nuttig/relevant voor hem of haar?
- Kun je een voorbeeld bedenken uit je leven, literatuur, een film, dat je helpt om je verhaal te vertellen?
- Begin je blog met stap (3).
Nodig katholiekleven.nl uit in jouw parochie vanwege Wereld Communicatie Dag. Neem contact op via contact@katholiekleven.nl