“We hebben de bisdommen toegewijd aan Maria, zoals we ook na het doopsel bijvoorbeeld kinderen aan Maria toewijden. En zoals na het huwelijk mensen nog even naar het Maria altaar gaan om zich toe te wijden.”
“Mensen in IJsselstein gingen heel vaak naar Maria als ze iets hadden en in nood zaten, moeilijkheden thuis of noem maar op. Dan staken ze hier een kaarsje op, kwamen om te bidden, konden hier hun verhaal kwijt bij moeder Maria.” Dit vertelt oud-pastoor Van Wijk over Onze Lieve Vrouw van Eiteren.
Elk jaar vindt op de vierde zondag in juni de Ommedracht van Onze Lieve Vrouw van Eiteren plaats. Dan wordt een schrijn met een oud Mariabeeldje meegedragen. In deze video vertellen deelnemers, jong en oud, over hoe Maria steun geeft.
“Mijn oma was overleden en veel dingen kwamen daar achteraan,” vertelt een van hen. “Op dat moment had ik even steun nodig van de vrouw van Eiteren. Om haar te vragen en te bidden: kunt u een hand op mijn schouder leggen; joh, je komt er wel doorheen.”
Het Mariabeeldje van O.L.V. van Eiteren werd tussen 1310 en 1342 gevonden door slootgravers in het toenmalige dorp Eiteren. Zij gaven het aan de pastoor van IJsselstein, die het in de parochiekerk plaatste. Daar verdween het enkele malen, om steeds op de oorspronkelijke plek teruggevonden te worden. Dat was een teken dat Maria op deze plek vereerd wilde worden.
Het beeldje overleefde de Beeldenstorm en kwam in een klooster van zusters terecht. Op een gegeven moment herstelde een ernstig zieke zuster wonderbaarlijk, nadat het Mariabeeldje bij haar was gebracht. Aan de naam ‘Maria van Eiteren’ voegden de zusters ‘Hulp in Nood’ toe. Sinds 1936 staat het Mariabeeldje weer in de kerk in IJsselstein, die nu basiliek is.
- Lees meer over Onze Lieve Vrouw van Eiteren op de website van het Meertens Instituut.