Fotoverslag Open Kloosterdag 2019

door: Redactie

19 mei 2019

foto’s door: Redactie

Fotoverslag Open Kloosterdag 2019

Tijdens de ‘Open Kloosterdag’ op zondag 19 mei openden kloosters in het hele land hun deuren voor bezoekers. Van de 31 kloosters die meededen, staan er twee in Oosterhout. Daar wonen de zusters benedictinessen en de zusters norbertinessen letterlijk bij elkaar om de hoek. We namen een kijkje en spraken met de zusters die leiding geven aan deze gemeenschappen.

Zuster Maria Magdalena is priorin van Sint-Catharinadal. In de kapel heet ze de eerste bezoekers, die kort daarvoor het middaggebed mee hebben gebeden, van harte welkom. “Deze kerk is het hart van ons huis en ons leven,” vertelt de priorin. “Hier komen we als gemeenschap samen om de dag te heiligen, God te groeten en de mensen in ons gebed mee te nemen.”

De orde van de norbertijnen bestaat nu bijna 900 jaar, vertelt ze en ze schetst de geschiedenis van de zusters in Breda en vanaf 1645 in Oosterhout. De zusters moesten in steeds wisselende omstandigheden zoeken naar manieren om hun leven doorgang te geven, trouw blijven aan wie ze zijn en aan hun leven in geloof met God en mensen. “Onze gemeenschap heeft in haar bestaan nooit meer zusters dan 60 geteld en nooit minder dan 1 zuster,” aldus zuster Maria Magdalena.

Ze vertelt over de gemeenschap nu, in deze tijd van secularisatie. De zusters besloten in 2012 om in Oosterhout te blijven en als gemeenschap bij elkaar te blijven. Daarop begonnen ze nieuwe plannen te ontwikkelen. De zusters legden onder meer een wijngaard aan bij het klooster, want “Christus de wijnstok en wij de ranken, daar zagen we ons levensideaal in verbeeld.” De zusters startten een gastenverblijf en geven werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het gaat hen niet zomaar om het voortbestaan: “We doen het vanuit de eerbied voor het verleden, uit dankbaarheid voor het heden en met vertrouwen in de toekomst.”

Tijdens de Open Kloosterdag is het een komen en gaan van bezoekers. Gidsen leiden hen in groepen rond in het klooster en er is gelegenheid voor ontmoeting met de zusters. Ook de benedictinessen ontvangen veel gasten. Halverwege de dag zijn er naar schatting al meer dan 1.000 bezoekers die door de slottuin struinen.

Die tuin is normaliter niet toegankelijk voor bezoek, maar op de Open Kloosterdag kan iedereen er genieten van de natuur. Zuster Martha Verstraeten is abdis van de OLV Abdij. “We stellen de tuin op de Open Kloosterdag graag open, omdat het een laagdrempelige manier is om hier binnen te komen, en ook omdat het een tuin is die gezien mag worden.”

“In de tuin kun je zien wat er groeit en bloeit. De schepping is van God en als het ware het ‘boek van de natuur’. En je kunt er vandaag mooie ontmoetingen hebben,” vertelt zuster Martha, die zelf met enige regelmaat in de tuin komt om er te bidden. “De tuin is ook een gordel van stilte rondom het klooster die ons herinnert aan onze keuze voor dit leven met God.”

“De tuin is voor ons zusters ook meeleven met de agrarische sector. We hebben net als de agrariërs vorig jaar een slechte oogst gehad. Maar we zijn er natuurlijk minder van afhankelijk dan iemand die de landbouw als bedrijf heeft. We leven mee met de natuur. We zien de groei en neergang erin als gedragen door God. We mogen daaraan meewerken.”

“De tuin is naast al deze dingen ook een metafoor,” vervolgt ze. Sinds een tijd heeft zuster Martha de zorg voor de moestuin van de zusters. “Dat betekent dat ik veel onkruid moet wieden. En ik ben me er zeer van bewust, dat dit in mijn innerlijk ook zo is. Ik moet ook in mijn eigen levenstuin rond gaan en kijken wat er groeit en wat er gewied moet worden. Steeds opnieuw is er onderhoud nodig, in de moestuin en ook in mijn binnenste.”

Overigens presenteert zuster Martha juist op deze dag samen met auteur Thei Geurts een boek over het landgoed van de Onze Lieve Vrouwe Abdij: ‘Een eigen wereld, van Vredeoord tot vredig oord’. Het boek bevat 160 pagina’s en circa 300 unieke foto’s die de geschiedenis van de tuin vertellen.

Zuster Martha en auteur Thei Geurts.

Belangstelling op deze Open Kloosterdag is er ook voor de gebedstent die de zusters op het terrein hebben opgesteld met een Maria-icoon en waar vele kaarsjes branden. “Ja, heel graag,” zegt een bezoekster op de vraag of ze ook een kaarsje aan wil steken.

  • Bekijk ook op deze website de video over de Open Kloosterdag met beelden vanuit het kloosters van de Missiezusters van het Kostbaar Bloed in Aarle-Rixtel en het Karmelietenklooster in Boxmeer: Wat beweegt je om zo te leven?

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven